Popularitatea jocului este una cu adevărat impresionantă. De-a lungul timpului, în 110 țări de pe toate continentele, s-au vândut peste 200 de milioane de jocuri Monopoly, traduse în 40 de limbi. Sub denumirea consacrată, jocul a fost lansat în 1934. De atunci și până acum, jocul a fost modificat și adaptat în mai multe variante, deci, să nu fii surprins dacă vei peste diferite reguli de Monopoly.
Cum se joacă Monopoly
La fel ca și la Activity, din momentul în care vezi ce conține setul de joc, înțelegi care este scopul jocului și cum se desfășoară jocul. Monopoly nu este deloc dificil, în schimb, în unele circumstanțe, poate dura mult timp.
Conținutul setului de Monopoly
În funcție de site-ul de unde achiziționezi jocul, un set de Monopoly versiunea standard costă între 50 RON și 200 RON și este alcătuit din următoarele obiecte:
- o planșă de joc cu 40 de pătrate
- 2 zaruri
- 6 pioni cu forme amuzante
- 28 de cartonașe cu titluri de proprietate
- 16 cartonașe de tip Community Chest (cu avantaje, bani și bonusuri)
- 16 cartonașe de tip Chance (cu recompense, pedepse și alte surprize)
- diferite tipuri de bancnote (1$, 5$, 15$, 20$, 50$, 100$, 500$)
- regulament Monopoly
Scopul jocului
Scopul jocului este ca fiecare participant să încerce să devină cel mai bogat și să îi conducă pe ceilalți spre faliment. Acest lucru se face prin cumpărarea, vânzarea și închirierea diferitelor proprietăți imobiliare, unele mai ieftine, altele mai scumpe, răsfirate pe tabla de joc.
Desfășurarea jocului
Regulamentul Monopoly specifică clar faptul că unul dintre jucători trebuie să fie și bancher. Acesta va reprezenta banca și trebuie desemnat înaintea începerii jocului. Banca este cea care deține toate proprietățile de pe tablă și le vinde pe parcurs, participanților la joc. De asemenea, face plățile și colectează sumele datorate.
Odată stabilit bancherul, se poate începe jocul. Jucătorii dau pe rând cu zarurile și își mută pionii numărul de căsuțe rezultat din suma punctelor de pe zaruri. Dacă ajung pe o proprietate care nu aparține nimănui, o pot cumpăra de la banca, iar dacă ajung pe o căsuță specială, trebuie să respecte regulile ei:
- Taxă de lux (Luxury tax) – se achită băncii 100 de dolari
- Community Chest sau Chance – se ia un cartonaș din pachetul respectiv și se îndeplinește cerința scrisă pe el
- Mergi la închisoare (Go to Jail) – trebuie să stea un tur la închisoare sau să plătească taxa de ieșire
- Start (Go) – fiecare jucător primește 200 de dolari
- Taxă pe venit (Income tax) – se achită băncii 10% din toată averea sau 200 de dolari
Primele runde, lucrurile sunt destul de simple pentru că majoritatea proprietăților nu au proprietar. Ulterior, lucrurile se complică pentru că pionul care stă pe terenul altul jucător va trebuie să plătească chiria scrisă pe titlul de proprietate respectiv. Pe parcursul jocului, aceasta devine din ce în ce mai mare, după ce proprietarul se decide să construiască pe teren case și hoteluri.
Proprietățile se pot tranzacționa între jucători, dar, dacă o proprietate are pe ea clădiri, ele trebuie recuperate de bancă înainte de tranzacție. Jucătorul care nu își mai poate achita taxele și datoriile intră în faliment și iese din joc. Suplimentar, trebuie să cedeze proprietățile băncii sau jucătorilor cărora le datorează bani. Jocul se încheie când rămâne un singur jucător, adică când o persoană are monopol pe tabla de joc.
Monopoly reguli speciale
Monopoly include și câteva reguli sau situații speciale. Una dintre ele este aceea care indică că dacă un jucător nu este atent și nu solicită chiria la timp, adică până când următorul jucător dă cu zarul, pierde dreptul de a-și revendica banii.
Jucătorii aflați la închisoare nu primesc bonusuri sau recompense, în schimb, pot tranzacționa proprietăți. La unele variante de joc, un zar dublu este echivalent cu ieșirea din închisoare, dar acest aspect trebuie stabilit în prealabil și acceptat de toți participanții la joc.